reklama

„Bezlepková dieta není efektivním způsobem pro zhubnutí,“ říká Cajthamlová

Lidé se snaží zhubnout různými způsoby. Jedním z nich je držení bezlepkové diety. Lékařka Kateřina Cajthamlová ovšem na rádiu Zet řekla, že nejde o efektivní způsob jak shodit na váze. Tímto způsobem totiž hubne pouze člověk s intolerancí, jehož tělu lepek neprospívá. Zdravý člověk si podle Cajthamlové bezlepkovou dietou ničím nepomůže. Pro zhubnutí je podle ní důležitá vyvážená strava, pohyb, odpočinek a odbourání stresu.

Mohlo by vás zajímat

Proč dochází k většímu zájmu o bezlepkové pečivo?

Lidé chtějí hubnout různými způsoby. Různé boomy na internetu poukazují na to, že jsme všichni zakyselení a zhruba za 2 až 3 měsíce se dozví o ketodietě. Ta ovšem bohužel zakyseluje. Co já vím, tak pacienti se snaží hubnout různými způsoby a jedním z nich je držet bezlepkovou stravu.

Pomáhá to?

Samozřejmě, že ne. Pacient, který má intoleranci lepku, tak hubne, protože má průjmy a bolesti břicha. To znamená, že alergický člověk má výrazné střevní potíže a opravdu jeho vstřebávání živin není dobré. Z toho důvodu pak hubne. Pokud člověk, který z normální stravy, třeba z pšeničného pečiva, což je u nás nejčastější obilovina, přejde na pečivo kukuřičné, tak si nepomůže. Pokud přejde ovšem na pečivo, které obsahuje mouku hrašku, tak si může ovšem více pomoci, protože ta obsahuje více vlákniny.

Je tedy bílé pečivo pro naše zdraví prospěšné a důležité nebo ne? Ve spoustě diskuzí a spoustě publikací nebo časopisech se totiž dočteme, že to není úplně tak zdravé.

Já to vezmu trochu od lesa. Člověk je zvyklý konzumovat ve velké míře obiloviny zhruba 12 tisíc let. Ve světle naší historie je to opravdu zvyk. V podstatě nejsme zvyklí, aby hlavní součástí naší stravy byli obiloviny. Přesto obiloviny tvoří základ naší potravní pyramidy. Je to proto, že člověk je prostě zvyklý, je konzumovat. Člověk je zhruba těch 12 tisíc let od vzniku zemědělství zvyklý konzumovat také mléko a mléčné produkty. Samozřejmě vinou neúplně typického stravování se může stát, že část lidí se narodí s vrozenou dispozicí intolerance. To je to stejné, když jsme někteří intolerantní na oříšky nebo někomu vadí mořské plody. Je to vrozená dispozice. Tam se to při konzumaci většího množství výrobků projeví. Pak musí doživotně držet dietu, která ho zbaví obtíží. Co se týče ostatních konzumentů, tak my jsme byli zvyklí konzumovat vyvážený poměr různých složek. To znamená, že jsme jedli pšeničné, ovesné, žitné nebo ječné výrobky. V nich je všude lepek. Jedli jsme ale i luštěniny. To znamená čočku a hrách. Bylo běžné, že se to v rodinách vařilo. Od revoluce na naše území přišly těstoviny, z toho důvodu se zvýšil příjem pšeničných výrobků. Myslím si, že toto souvisí se zvýšeným výskytem alergie na lepek nebo intolerance lepku.

Je to tedy dobré nebo špatné?

Já bych hrozně nerada viděla věci takto černobíle. Neustále říkáme, že neexistuje žádná jedna zdravá nebo nezdravá potravina. Vždy záleží na množství, frekvenci a na konzumentovi. Z toho důvodu u alergika stačí malé množství a bude mít potíže. U člověka, který zase alergický není, tak to zkonzumované množství může být vyšší. Pokud se někdo domnívá, že trpí intolerancí lepku, tak na to existuje poměrně jednoduchá metoda. Zajděte na alergologii a nechte si udělat testy. Znovu bych chtěla říci, že při intoleranci lepku se hubne, netloustne se.

Jak se ta intolerance lepku projevuje?

Většinou má člověk potíže s nějakým odstupem po zkonzumování této stravy. Může k tomu dojít za hodinu, někdo může mít problémy už za půl hodiny. Ty potíže zahrnují křeče v břiše, nadýmání, bolesti a často bývají průjmy, člověk hubne. To znamená, že viditelně chátrá. Týká se to alergie na lepek. Co se týká prosté intolerence, tak tam zůstává nadýmání a bolesti břicha.

 

 

Článek obsahuje pouze úryvky z rozhovoru s lékařkou Kateřinou Cajthamlovou. Celý rozhovor si můžete přehrát v playeru výše.

 

Zdroj: Zet

„Bezlepková dieta není efektivním způsobem pro zhubnutí,“ říká Cajthamlová Foto: Ktařina CAJTHAMLOVÁ; Zdroj: ČTK/Veselý Pavel

reklama

Další články

  1. Ceny v průmyslu klesly v lednu meziročně o 3,4 %

    Byznys ·

    Ceny v průmyslu v rámci České republiky se v lednu meziročně snížily o 3,4 procenta po prosincovém poklesu o 2,9 procenta. V meziměsíčním srovnání se ceny v průmyslu s…

Youradionews.cz

Web Zet.cz se mění na Youradio News.

Postupně rozšiřujeme naše zaměření a obsah zpravodajství a přidáváme další funkce. Informace o vysílání rádia ZET najdete na www.radiozet.cz.