reklama

Příběh kávy: Jak by se měla správně pražit káva?

Tréninková manažerka Costa Coffee Eva Jeřábková v novém pořadu rádia Zet s názvem „Příběh kávy“ popisuje, jak by se měla správně pražit káva. A jak to bývá, ty nejlepší věci se nedají urychlit. Ostatně přečtěte si či poslechněte sami… 

Další díly pořadu

Pražení kávy je proces, při kterém se mění fyzikální vlastnosti a chuť zelených kávových zrn na zrna upražená. Praží se pomoci horkého vzduchu nebo horkými plyny. Při pražení kávová zrna ztrácí vlhkost a nabírají na objemu.

Existuje několik druhů pražení kávy. Světlé, střední a tmavé. Nejvyužívanější je střední, někdy označované jako city roast.

Nejlepší je pražit kávu pomalu, dlouho a v malých dávkách. Trvá to déle, ale dosáhne se tak nejlepšího výsledku. Nejčastější metodou je pražit zrno při teplotě 200 – 220 stupňů Celsia 10 – 16 minut. Už se také nepraží v plamenech, ale horkým vzduchem – pro zrno je to šetrnější.

Článek obsahuje pouze úryvky z pravidelného pořadu Příběh kávy. Aktuální díl navštívila tréninková manažerka společnosti Costa Coffee Eva Jeřábková. Celý rozhovor si můžete přehrát v playeru výše.

Zdroj: Zet

 

Příběh kávy: Jak by se měla správně pražit káva? Foto: Shutterstock

reklama

Další články

  1. Od hokeje k vaření

    Byznys ·

    22letý Martin Škoda je přes své mládí velmi uznávaným kuchařem. Opakovaně boduje na kuchařských Oscarech, přesněji řečeno Oscarech mezi kuchařkami. Jedná o prestižní s…

  2. Papež František vyzývá Evropu ke sjednocení

    Společnost ·

    Papež František vyzval Evropu, aby se sjednotila, pokud chce do budoucna zajistit prosperitu a spravedlivou společnost pro všechny. Podle něj je dnes politika spíše ko…

Youradionews.cz

Web Zet.cz se mění na Youradio News.

Postupně rozšiřujeme naše zaměření a obsah zpravodajství a přidáváme další funkce. Informace o vysílání rádia ZET najdete na www.radiozet.cz.