reklama

U lékaře: Úmrtnost na cévní onemocnění se v Česku sice snižuje, ale stále je dost vysoká

Mezi nejvýznamnější příčiny cévních onemocnění patří dyslipidemie, tedy porucha metabolismu krevních tuků, jako je například vysoká hladina cholesterolu. Podle docenta Michala Vrablíka ze III. Interní kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze se počet úmrtí na cévní onemocnění v České republice za poslední čtvrtstoletí rapidně snížil, stále je však až dvakrát vyšší než například ve Švýcarsku. O dyslipidemii s Michalem Vrablíkem na rádiu ZET v pořadu U lékaře mluvil chirurg Tomáš Šebek.

Další díly pořadu

Proč je dyslipidemie nebezpečná?

Je to spolu s vysokým krevním tlakem, kouřením a cukrovkou nejvýznamnější riziko pro cévní onemocnění zvané ateroskleróza. Aterosklerózu máme úplně všichni bez rozdílu věku a pohlaví, záleží ale na jejím stupni a rychlosti její progrese. S aterosklerózou se dá docela dobře žít, když zůstane v těch iniciálních, pokud možno vratných, stádiích. Jakmile ale pokračuje a pod tlakem těch rizikových faktorů, zejména vysokého cholesterolu nebo vysokého krevního tlaku pokračuje rychle, tak se někdo může jejích komplikací v podobě infarktu myokardu či cévní mozkové příhody dožít už před čtyřicátým rokem věku. Musíme si připomenout, že v České republice jsme udělali obrovský pokrok. Za posledních 25 let se snížila úmrtnost na cévní onemocnění o polovinu, ale stále je ještě dvakrát vyšší než ve světově nejlepších komunitách jako jsou severské státy nebo Švýcarsko.

 

Jak bychom měli podle vás jíst, abychom dyslipidemii předcházeli?

Není to žádná velká věda. My se snažíme aby nemocní s těmito poruchami jedli tak, jak by měla jíst celá populace - tedy racionální zdravou stravu. Je faktem, že z hlediska ovlivnění hladin cholesterolu je nejúčinnější snížení konzumace živočišných tuků, které obsahují mocné regulátory produkce cholesterolu v játrech, takzvané nasycené mastné kyseliny. Ty jsou vlastní především živočišným produktům, v mnohem menší míře se vyskytují i v některých rostlinných tucích. To primární opatření tedy je snížení konzumace živočišných tuků, které by neměly tvořit více než 10 % celkového denního energetického příjmu. 

 

Co je nového na poli výzkumu dyslipidemií, tedy poruch metabolismu krevních tuků?

Dějí se velké věci z hlediska poznávání toho, co je doopravdy důležité a co méně důležité. Zmínil bych jednu revoluční novinku, protože do léčby poruch metabolismu krevních tuků se dostávají přístupy, které zatím známe z léčby jiných onemocnění v gastroenterologii, v onkologii a je to princip monoklonálních protilátek, které jsou vpravovány do těla pacienta jednou za 14 dní nebo za 4 týdny. To je velká výhoda, protože z hlediska dodržování takového jednoduchého léčebného režimu je to velmi výhodné. Tyto monoklonální protilátky mají neuvěřitelnou účinnost, takže dokáží snížit hladiny toho špatného (LDL) cholesterolu o více než 50 procent nad rámec všeho ostatního, co jsme schopni v současné době udělat. Jestli tedy všechno dobře dopadne a jestli ty klinické pokusy, které jsou v současné době v běhu dopadnou tak, jak si myslíme, že by dopadnout mohly, bude to velký přelom. Já věřím, že to pro pacienty bude představovat další zlepšení jejich zdravotních stavů.

 

 

U lékaře je pravidelný pořad vysílaný na rádiu ZET, který připravujeme ve spolupráci s internetovou poradnou www.ulekare.cz.

Premiéru pořadu si můžete poslechnout každou středu po 15:40, reprízu v pondělí po 15:30. Záznam aktuálního dílu pořadu najdete v playeru výše.

Článek obsahuje pouze vybrané pasáže rozhovoru z pořadu U lékaře. Celý pořad si můžete přehrát v playeru výše.

 

U lékaře: Úmrtnost na cévní onemocnění se v Česku sice snižuje, ale stále je dost vysoká Foto: shutterstock.com

reklama

Další články

Youradionews.cz

Web Zet.cz se mění na Youradio News.

Postupně rozšiřujeme naše zaměření a obsah zpravodajství a přidáváme další funkce. Informace o vysílání rádia ZET najdete na www.radiozet.cz.