reklama

Vražedný koktejl Čechů: Vysoká konzumace piva kombinovaná se smaženými jídly

Masarykova univerzita v Brně uskutečnila průzkum mezi 42 zkoumanými národy a přišla na to, že pití piva je nejvíce destruktivním faktorem českého stravování. Doslova vražedný koktejl představuje podle výzkumníka z fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně Pavla Grasgrubera konzumace piva společně se smaženými jídly. Grasgruber rovněž zavrhuje veganskou stravu zejména pak s ohledem na vývoj dětí.

Mohlo by vás zajímat

Špatný pohled na pivo především vyplývá z jeho vysoké míry konzumace. Ta dosahuje řadu let již 150 litrů na hlavu ročně.

„Pokud si někdo myslí, že naše studie je jenom nějakým náhodným výstřelem, který přináší jenom nějaké náhodné výsledky, tak ho musím zklamat. Souvislost mezi konzumací alkoholu a rakovinami zažívacích orgánů je velice dobře doložena. Riziko se u pravidelných konzumentů alkoholu pohybuje v řádu pětiset procent,“ řekl Grasgruber na rádiu Zet.

V této souvislosti jde pak nejčastěji o rakovinu jícnu nebo vrchní části zažívacího traktu. Grasgruber říká, že by Češi měli brát toto doporučení vážně. Neměli by jej pak zlehčovat.

„Dokonce nám vychází, že česká strava je vyloženě rakovinotvorná. V kombinaci s vysokou spotřebou piva a také zálibou ve smažených a jiných tepelně zpracovaných jídlech vzniká vyloženě vražedný koktejl, který v české populaci způsobuje vysoký výskyt rakoviny zažívacích orgánů,“ uvedl Grasgruber.

Veganství má neblahý vliv na vývoj dětí

Pozitivní vliv na lidské zdraví nemá rovněž zřeknutí se všech živočišných výrobků včetně vajec a mléka. Řada veganů se podle Grasgrubera domnívá, že se kombinací určitých potravin vyvaruje nedostatku základních živin.

„Když si to potom spočítáte na kalkulačce a vezmete v úvahu množství energie, které v těchto potravinách musíte přijmout, tak zjistíte, že to jsou astronomická čísla. Uvědomíte si, že byste museli mít několik žaludků,“ sdělil Grasgruber.

Lidé by si tak měli uvědomit, že nejsou na tento typ stravování vybaveni. K nepříjemným problémům se především dostáváme u dětí. Absence živočišných potravin totiž vede k zpomalování růstu, může způsobit klinické případy křivice a zapříčinit nedostatek základních minerálů nebo vitamínů.

Masarykova univerzita v rámci své studie podle Grasgrubera sesbírala rekordní množství dat spojených s tělesnou výškou a konzumací potravin.

„Výsledky zpochybňují některá dietní doporučení, která prosazuje například Světová zdravotnická organizace. Z těch výsledků vyplývá, že nejdůležitějšími potravinami pro optimální růst dětí jsou mléčné výrobky a vepřové maso. To vyplývá z vysoké míry konzumace a z obsahu vysoce kvalitních bílkovin. Poté tam figurují vejce, hovězí maso, mořské ryby. Naopak dětská podvýživa je spojená s vysokou konzumací obilovin a luštěnin,“ řekl Grasgruber. 

 

 

Článek obsahuje pouze úryvky z rozhovoru s výzkumníkem z fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně Pavlem Grasgruberem. Celý rozhovor si můžete přehrát v playeru výše.

 

Zdroj: Zet

Vražedný koktejl Čechů: Vysoká konzumace piva kombinovaná se smaženými jídly Foto: Shutterstock.com

reklama

Další články

  1. 10 nejlépe placených sportovců všech dob

    Byznys ·

    Pro většinu smrtelníků představuje sport převážně činnost pro regeneraci a určité odpočinutí od běžné práce. Mezi lidmi jsou ale i jedinci, kteří vydělali díky svému s…

  2. Kongres schválil rozsáhlou Trumpovu reformu

    Byznys ·

    Kongres Spojených států ve středu schválil rozsáhlou daňovou reformu prezidenta Donalda Trumpa. Návrh již v úterý přijala Sněmovna reprezentantů, Senát ale kvůli proce…

Youradionews.cz

Web Zet.cz se mění na Youradio News.

Postupně rozšiřujeme naše zaměření a obsah zpravodajství a přidáváme další funkce. Informace o vysílání rádia ZET najdete na www.radiozet.cz.